Analisis Forex GBPUSD 11 Feb 2013

Sudah berapa minggu GBP cuba menaikkan matawang mereka..ramai trader hanya mengharap fundamental sahaja yang mampu menaikkan matawang pound. Jika diihat pada Jumaat lepas price mencipta price tertinggi menghampiri highest price last week di 1.58800. Ok sekaran jom kita lihat analisis untuk minggu ini.

Weekly – Price telah mencecah trendline dan terus bounce. Jika dilihat pada bentuk CS minggu ini bullish melebihi dari body CS minggu lepas.

Daily –┬áJika dilihat CS pada Rabu lepas telah membentuk CRS semasa menyentuh garisan trendline dan CS seterusnya telah membentuk bullish yang kuat walaupun semasa close CS pada Khamis menunjukkan shadow bearish yg tinggi..ini menunjukkan kekuatan seller masih lagi berpihak kepada pair ini tetapi pada CS Jumaat lepas price telah menunjukkan bullish..ini disebabkan news pada minggu tersebut dan juga trader sudah mula berpihak kepada UT.

H4 –┬áPrice telah break line BRN 1.58000 dan retrace pada line SNR daily 1.58400 dan terhenti semula di line 1.58000. Jika dilihat bentuk CS bearish tersebut kurang 50% dari bullish CS sebelumnya sebelum keluar CRS doji. Jangkaan saya price mungkin membuat retracement terlebih dahulu untuk membentuk Lower Low yang baru bagi melengkapkan UT.

 

Saya jangkakan pada minggu ini pair ini mungkin akan bertukar kepada UT. Jika dilihat pada kekuatan bullish CS pada TF H4 ini saya tak jangka ia akan membuat retracement yang jauh. Kemungkinan ia akan terus memecah line SNR tersebut. Mungkin anda boleh mencuba teknik SNR breakout pada pair ini.

Jadi kesimpulannya untuk pair ini saya pro kepada Buy.

-TAYOR-