Analisis Forex GBPUSD 25 Mac 2013

Dalam analisis saya pada 20 Mac 2013, saya jangkakan pair ini akan terus bullish memandangkan kekuatan ekonomi UK semakin baik. Untuk minggu ini jom kita lihat technical analysis di bawah.

Weekly – Pada minggu lepas CS close melebihi BRN line 1.52000 di mana garis tersebut adalah garis resistance pada TF Daily.

Daily – Pada TF ini kita dapat lihat price telah break area resistance BRN 1.52000 setelah breakout pattern sideways terbentuk.

H4 – Jika kita lihat pada kesan shadow semasa sideways dan news berlaku pada minggu lepas, kekuatan buyer dan seller sama kuat utk menentukan arah market seterusnya. Ok pada Jumaat lepas CS telah membentuk CRS pin bar dan CS seterusnya menunjukkan price mungkin akan retrace sebentar sebelum meneruskan pendakian. Jika dikira shadow pada pinbar hampir 50 pips buyer cuba kuasai market pada masa itu.

Kesimpulan

Jika kita menggunaka fibo utk menganggar arah kemungkinan price akan retarace, saya jangkakan ia berlaku pada line 38.2 @ 1.51914. Di mana pada kawasan tersebut terdapat minor resistance . Perlu diingatkan untuk price mencapai line tersebut ia perlu melalui kawasan BRN 1.52000.

Jadi untuk pair ini saya lebih kearah untuk intai peluang BUY sahaja.

 

-TAYOR-